Fascia, wat is het?

Behalve botten en spieren heb je nog een ander netwerk dat een belangrijke rol speelt in het pijnvrij kunnen bewegen van je lichaam en haar communicatie: je fascia (bindweefsel).

Het is één van de meest communicerende systemen in je lijf: er zitten 10x zoveel gevoelszenuwen in je fascia als in spieren. Als je fascia stug en stijf is, kan dat pijn en bewegingsbeperking veroorzaken. Je fascia worden niet voor niets de ‘missing link bij chronische pijn’ genoemd!

Fascia beschermt, verbindt en geeft steun

Fascia omhult en beschermt alle spieren, botten, gewrichten, zenuwen, bloedvaten en organen. Elk weefsel in je lijf heeft zijn eigen fascia, maar al die fascia is onderling ook weer met elkaar verbonden. Je bindweefsel beschermt, verbindt en geeft steun.

Je kunt je fascia zien als een groot driedimensionaal elastisch spinnenweb. Het bijzondere is dat het nergens ophoudt. Al je weefsels zijn van boven naar beneden en van achteren naar voren met elkaar verbonden in verschillende lijnen.

Gezonde fascia is goed gehydrateerd en flexibel, je kunt soepel en pijnvrij bewegen. Je kunt je fascia vergelijken met een spons. Als de spons nat is, is hij veerkrachtig, sterk en zacht. Als hij uitdroogt, wordt hij stijf en hard.

Als je fascia stugger wordt

Het dagelijks leven, maar ook traumatische gebeurtenissen uit het verleden, veroorzaken spanning in je lichaam, wat ervoor kan zorgen dat je fascia minder soepel wordt en verkleeft. Je beweegt minder makkelijk, voelt je stijf en krijgt pijnklachten. In de fascia zitten veel receptoren voor proprioceptie (het bewustzijn waar je ledematen zich bevinden in de ruimte en je lichaamshouding) te vinden. Als je fascia stug is, werkt je proprioceptie niet goed meer en beïnvloedt dat je lichaamshouding en beweging.

Het begint met pijntjes en (ochtend)stijfheid die langzaam overgaan in nek- en rugklachten, hoofdpijn, slapeloosheid, maag- en darmproblemen en blessures. Met uiteindelijk chronische gezondheidsproblemen tot gevolg.

Wat kun je zelf doen om je fascia zo gezond mogelijk te houden?

  • Bewegen: langdurig zitten of staan kan verklevingen geven. Doe rekoefeningen als je ‘s morgens wakker wordt. Las regelmatig pauzes in als je de hele dag zit. Sta op, rek jezelf uit en loop rond. Nog beter is even touwtje of trampoline springen :)

  • Blijf gehydrateerd. Net als alles in ons lichaam, bestaat fascia uit water. Het beweegt en werkt beter als het nat is, dus drink de hele dag voldoende water.

  • MELT!
    Bij MELT doe je - met je balletjes, elastieken en rollers - oefeningen om de kwaliteit van je fascia te verbeteren. Je verlicht je pijn op natuurlijke manier, omdat de onderliggende oorzaak van je chronische pijn wordt aangepakt. Met MELT help je jezelf het zenuwstelsel in balans te brengen, het weefsel soepel te maken en bij in gewrichten te verhelpen.

Het belang van waterdrinken

In de drukte van het dagelijks leven vergeten we soms het eenvoudigste recept voor een gezonde leefstijl: water drinken. Ons lichaam bestaat voor 60% uit water. Door genoeg water te drinken blijft je vochtbalans op peil. Daardoor is je lichaam in staat om voedingsstoffen te transporteren en afvalstoffen uit te scheiden. Ook helpt het bij het reguleren van je lichaamstemperatuur en om voeding goed te verteren. Water is essentieel voor de flexibiliteit van bindweefsel, spieren en gewrichten. Een goede hydratatie is daarom van groot belang voor de algehele gezondheid van het bewegingsapparaat.

Read More

Cuppen

Cupping is een eeuwenoude techniek, waarbij er gebruik wordt gemaakt van cups die vacuüm worden gezogen op je huid. Doordat alles goed doorbloed raakt en er meer zuurstof naar het weefsel toegetrokken wordt, is het voor het lichaam makkelijker afvalstoffen te verwijderen. Cupping kan verlichting geven bij o.a. hoofdpijn, rug- & schouderklachten, migraine, fibromyalgie, (chronische) pijnklachten zoals overbelasting, menstruatieklachten, myofasciale pijnsyndroom, scoliose, maag- en darmklachten.

Read More

De belangrijkste behandelingen

Een therapeut kan je op verschillende manieren behandelen om je te helpen van je klachten af te komen. Masseren, dry needling, taping, cupping. Dat zijn slechts enkele behandelmethoden. Wat zijn de belangrijkste behandelingen en belangrijker: welke helpen jou nu het best bij je klacht(en)?

Read More

Top 10 klachten

Waar heb jij last van?
Lage rugpijn, nekklachten en rugklachten. Dát is de top 3 van de meest voorkomende klachten waarmee mensen een therapeut bezoeken. Zo zijn er nog veel klachten die heel veel voorkomen én waarmee je vaak pas naar de therapeut gaat als het helemaal mis is. Hoe kom je aan die klachten, wat zijn de symptomen en hoe makkelijk zijn ze te behandelen?

Read More

Zorg voor je fibroblasten en mitochondriën…

Say what????
Fibroblasten en mitochondriën zijn héle kleine onderdelen in je lijf, maar je hele lichaam zit er vol mee. Ze zijn o-zo-belangrijk zijn om gezond te blijven en je goed te voelen. Zorg daarom goed voor deze twee kleine krachtpatsers! Hoe je dat doet? Dat lees je hier!

Read More

Succesvol nieuwe gewoonten aanleren

De eerste 2 weken van januari zijn voorbij. Hoe staat het met jouw goede voornemens? Kun je eraan vasthouden of vind je het - net als ik - lastig? Als je iets wil veranderen bij jezelf heeft dit tijd nodig. Vaak haken we snel af. In dit blog lees je hoe je nu succesvol nieuwe gewoonten aanleert.

Read More

Gezond leven = Meer bewegen + Minder zitten

Zitten is nog steeds het nieuwe roken

Zitten is relaxed. We doen het allemaal veel. En soms té veel. Dat dit ongezond is, is wel bewezen. En uit nieuw onderzoek blijkt dat alleen sporten niet genoeg is om gezond te leven. Ook gedurende de dag – elk half uur – moet je gewoon eventjes in beweging komen. En met hele simpele bewegingen is dat prima te doen, voor iedereen!

Read More

Restless Legs Syndrome (RLS)

Heb jij rusteloze benen? Wellicht heb je RLS (Restless Legs Syndrome). 1 op de 20 mensen krijgt te maken met deze aandoening. Bij rusteloze benen heb je last van een onprettig, rusteloos of kriebelend gevoel in je benen. Vooral als je gewoon stilzit en met name ’s avonds en ’s nachts. Dit vervelende gevoel kun je ook in je armen hebben. Herken jij de klachten? Lees wat mogelijke oorzaken zijn en wat je kunt doen om je rusteloze benen te bedaren.

Read More