Top 10 klachten

Iedereen heeft wel eens last van een klacht uit deze top 10. Therapeuten zien deze klachten dan ook wekelijks en soms zelfs dagelijks in hun praktijk. Waarom komen deze klachten zo veel voor? Wanneer ga je ermee naar de therapeut of huisarts? Wat gebeurt er als je er te lang mee blijft rondlopen? En tot slot: hoe makkelijk is het om de klacht te verhelpen? In dit shorttopic krijg je antwoord op al deze vragen.

Grootste boosdoeners

Veel klachten ontstaan door de manier waarop mensen tegenwoordig leven. Ons rechtopstaande lijf is zo geworden om ons goed voort te kunnen bewegen. Maar dat doen we nog maar weinig, heel weinig zelfs… Veel mensen hebben een zittend beroep en zitten ’s avonds ook het merendeel van de tijd: aan de eettafel én op de bank. Andere mensen hebben juist een beroep dat fysiek veel vraagt. Bijvoorbeeld bouw- en boswerkers. Die zitten vaak veel op hun knieën, hun hurken óf ze bukken en/of tillen veel. En wat iedereen veelvuldig doet: vaak en/of langdurig kijken op hun smartphone, tablet of laptop op schoot.

Wat je ook doet voor de kost en in je vrije tijd; de kans is groot dat je onderrug, bovenrug, schouders en nek veel te lijden hebben. Et voilà: de top 4 van meest voorkomende klachten!

 Top 10 klachten bij de masseur en therapeut

Staat jouw klacht in deze top 10 klachten waarmee mensen naar de masseur of therapeut gaan? Dat heeft ook een voordeel! Ervaren behandelaren weten bij deze klachten namelijk heel goed hoe ze jou het best en snelst kunnen helpen.

 Top 10 klachten:

  1.  Lage rugpijn

  2. Nekklachten

  3. Rugklachten

  4. Schouderklachten

  5. Knieblessures

  6. Pijn aan de heup

  7. Dijbeenklachten

  8. Syndroom cervicale wervelkolom

  9. Psychosomatische klachten

  10. Beweegpijn door een prothese

De symptomen

Wat voel je precies bij de klachten? Waar heb je pijn? Hoe belemmert de klacht je bewegingsvrijheid? Hoe begint de klacht? Wanneer is de klacht zo ver ontwikkeld dat je er zonder hulp niet meer vanaf komt? Heb je uitstralende pijn langs je been of tintelingen in je pols of vingers?

Wat gebeurt er als je te lang met een klacht blijft rondlopen?

Dat is een lastige vraag en eigenlijk echt afhankelijk van het soort klacht, het ontstaan van je klacht en de ernst van je klacht. Eén ding is zeker: hoe eerder je begint met de aanpak van je klacht, hoe beter je herstelt en hoe kleiner de kans dat je klacht chronisch wordt, andere klachten veroorzaakt of tot onherstelbare schade leidt. Dus speelt je klacht regelmatig op of gaat die stijfheid niet meer weg? Begin dan eens met rek- en strekoefeningen. Als dat niet helpt kun je hulp inschakelen.

Hoe makkelijk is jouw klacht te behandelen?

Over het algemeen zijn alle klachten uit de top 10 prima te behandelen. Natuurlijk zijn ze het makkelijkst te behandelen als je er op tijd naar laat kijken. Dan is er simpelweg nog minder aan de hand in je lichaam en hoeft de therapeut maar enkele spieren en/of een kleiner deel van het lichaam te behandelen.

 In sommige situaties zal een klacht echter altijd blijven bestaan. Bijvoorbeeld als je een afwijking in de wervelkolom hebt, COPD klachten of een chronische aandoening. Maar ook dán zijn je pijnklachten prima te behandelen. En ook dán kun je jouw klachten verminderen door je lichaam op de juiste manier te trainen en te helpen herstellen.

Bron: triggerpointcoach

Designed by Freepik

Designed by Freepik