Fascia, wat is het?

Behalve botten en spieren heb je nog een ander netwerk dat een belangrijke rol speelt in het pijnvrij kunnen bewegen van je lichaam en haar communicatie: je fascia (bindweefsel).

Het is één van de meest communicerende systemen in je lijf: er zitten 10x zoveel gevoelszenuwen in je fascia als in spieren. Als je fascia stug en stijf is, kan dat pijn en bewegingsbeperking veroorzaken. Je fascia worden niet voor niets de ‘missing link bij chronische pijn’ genoemd!

Fascia beschermt, verbindt en geeft steun

Fascia omhult en beschermt alle spieren, botten, gewrichten, zenuwen, bloedvaten en organen. Elk weefsel in je lijf heeft zijn eigen fascia, maar al die fascia is onderling ook weer met elkaar verbonden. Je bindweefsel beschermt, verbindt en geeft steun.

Je kunt je fascia zien als een groot driedimensionaal elastisch spinnenweb. Het bijzondere is dat het nergens ophoudt. Al je weefsels zijn van boven naar beneden en van achteren naar voren met elkaar verbonden in verschillende lijnen.

Gezonde fascia is goed gehydrateerd en flexibel, je kunt soepel en pijnvrij bewegen. Je kunt je fascia vergelijken met een spons. Als de spons nat is, is hij veerkrachtig, sterk en zacht. Als hij uitdroogt, wordt hij stijf en hard.

Als je fascia stugger wordt

Het dagelijks leven, maar ook traumatische gebeurtenissen uit het verleden, veroorzaken spanning in je lichaam, wat ervoor kan zorgen dat je fascia minder soepel wordt en verkleeft. Je beweegt minder makkelijk, voelt je stijf en krijgt pijnklachten. In de fascia zitten veel receptoren voor proprioceptie (het bewustzijn waar je ledematen zich bevinden in de ruimte en je lichaamshouding) te vinden. Als je fascia stug is, werkt je proprioceptie niet goed meer en beïnvloedt dat je lichaamshouding en beweging.

Het begint met pijntjes en (ochtend)stijfheid die langzaam overgaan in nek- en rugklachten, hoofdpijn, slapeloosheid, maag- en darmproblemen en blessures. Met uiteindelijk chronische gezondheidsproblemen tot gevolg.

Wat kun je zelf doen om je fascia zo gezond mogelijk te houden?

  • Bewegen: langdurig zitten of staan kan verklevingen geven. Doe rekoefeningen als je ‘s morgens wakker wordt. Las regelmatig pauzes in als je de hele dag zit. Sta op, rek jezelf uit en loop rond. Nog beter is even touwtje of trampoline springen :)

  • Blijf gehydrateerd. Net als alles in ons lichaam, bestaat fascia uit water. Het beweegt en werkt beter als het nat is, dus drink de hele dag voldoende water.

  • MELT!
    Bij MELT doe je - met je balletjes, elastieken en rollers - oefeningen om de kwaliteit van je fascia te verbeteren. Je verlicht je pijn op natuurlijke manier, omdat de onderliggende oorzaak van je chronische pijn wordt aangepakt. Met MELT help je jezelf het zenuwstelsel in balans te brengen, het weefsel soepel te maken en bij in gewrichten te verhelpen.