Het belang van waterdrinken

In de drukte van het dagelijks leven vergeten we soms het eenvoudigste recept voor een gezonde leefstijl: water drinken. Ons lichaam bestaat voor 60% uit water. Door genoeg water te drinken blijft je vochtbalans op peil.

Daardoor is je lichaam in staat om voedingsstoffen te transporteren en afvalstoffen uit te scheiden. Ook helpt het bij het reguleren van je lichaamstemperatuur en om voeding goed te verteren. Water is essentieel voor de flexibiliteit van bindweefsel, spieren en gewrichten. Een goede hydratatie is daarom van groot belang voor de algehele gezondheid van het bewegingsapparaat.

Hoeveel water heb je nodig per dag?

De behoefte aan water is afhankelijk van o.a. je leeftijd, geslacht en activiteitenniveau. Een veelgebruikte richtlijn is die van de National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine: Gemiddeld wordt aanbevolen om 30 tot 35 milliliter water per kilogram lichaamsgewicht per dag te consumeren. Dit omvat al het vocht uit eten en drinken. Dus, als iemand 70 kilogram weegt, zou hij dagelijks tussen 2,1 en 2,45 liter vocht moeten binnenkrijgen.

Hoe weet je of je voldoende water drinkt?

De snelste en makkelijkste manier om te weten of je voldoende drinkt, is door na het plassen even achterom te kijken. Heldere, lichtgele urine wijst op een goede hydratatie, terwijl een donkerdere kleur kan wijzen op de behoefte aan meer vocht. Andere symptomen die kunnen wijzen op dehydratatie zijn hoofdpijn, obstipatie, een droge mond en verminderde elasticiteit van je huid.

Tips om (eenvoudig) meer water te drinken

Meer drinken is vooral een kwestie van routines inbouwen. Het is beter om de hele dag door kleine beetjes te drinken, in plaats van een paar keer per dag heel veel .Je lichaam absorbeert vocht beter wanneer het geleidelijk wordt gedronken. Bovendien helpt het om een optimale hydratatie te handhaven, waardoor je lichaam beter in staat is om zijn functies uit te voeren.

Hier volgen wat tips om makkelijk meer vocht binnen te krijgen:

  • Hou bij hoeveel water je drinkt. Gebruik eventueel een app op je telefoon om je eraan te herinneren water te drinken. Sommige apps stellen zelfs gepersonaliseerde dagelijkse waterdoelen in op basis van je gewicht en activiteitsniveau.

  • Zorg dat je altijd water bij de hand hebt. Neem een herbruikbare waterfles mee en zet deze in het zicht. Zo word je er regelmatig aan herinnert te drinken.

  • Voeg eventueel een smaakje toe aan je water, door er bijv. citroen, komkommer, muntblaadjes of bessen aan toe te voegen.

  • Start je dag met een glas water of thee, een goed begin is het halve werk!.

  • Eet waterrijk voedsel: Veel groenten en fruit hebben een hoog watergehalte. Denk aan komkommers, watermeloen, sinaasappels en selderij. Het eten hiervan draagt ook bij aan je dagelijkse vochtinname.

  • Heb je tussendoor honger? Vervang je (ongezonde) snack eens door een glas water of een kop thee.

  • Smoothies: Maak smoothies met waterrijke ingrediënten zoals bessen, yoghurt en spinazie. Vermijd toegevoegde suikers en concentreer je op het gebruik van hele, verse ingrediënten.

  • IJs & soep: maak in de zomermaanden gezonde ijslolly's door gepureerd fruit te bevriezen. In de koudere maanden is soep of bouillon een goede manier om extra vocht binnen te krijgen.